Hypostyle Architects Glasgow Edinburgh

Whitelee Windfarm, Visitor Centre

Scottish Power Renewables appointed Hypostyle to develop designs for a visitor centre to the windfarm project, South of Glasgow. Consisting of 140 turbines spread over a large area of Eaglesham Moors, Whitelee Windfarm is currently the largest in the UK.

The building acts as a focal point for both recreational and educational facilities on the site, often used as a base for walkers and cyclists with extensive routes accessible around the farm. The Building caters for the large number of visitors to the site providing refreshment facilities and educational resources demonstrating renewable energy options.

Besides being accesible to all visitors a range of sustainable measures have been incorporated into the design. Photovoltaic panels on the roof use solar power for heating, whilst rainwater is harvested for supplying water to toilets.

The building utilises a  material palette of timber, stone, copper and slate, and maximises natural light and ventilation. Visitors are greeted by a stone wall leading through the entrance and reception into an internal 'street' lit from a skylight running centrally  through the building. The opposing north edge to the 'street' is flanked by a timber clad wall, curved to enable the existing profile of the landscape to flow through the building.  The stone  wall, has openings on one side to the cafe area and shop, offering panoramic views accross the landscape and access to an external south facing terrace. To the rear side of the building, a copper clad cylindrical pod, containing educational facilities, protrudes through the roof of the building, marking this element as an important function and nodal point.

Whitelee Windfarm, Visitor CentreWhitelee Windfarm, Visitor CentreWhitelee Windfarm, Visitor CentreWhitelee Windfarm, Visitor CentreWhitelee Windfarm, Visitor CentreTitleTitleTitleTitle